Thursday, April 5, 2018

Gdy Maria Stuart miała ból głowy

...wówczas jej francuskie dwórki mówiły: Marie est malade. A najlepszym lekarstwem był dżem z pomarańczy. I tak powstała ta nazwa.


Wikipedia twierdzi, że to nieprawda - KLIK. - że wprawdzie są to przetwory z pomarańczy, ale nazwa pochodzi z portugalskiego i że oryginalnie były to przetwory z pigwy.

Moje doświadczenie jest zupełnie inne.
Marmolada - to było smarowidło gorszego gatunku. Ze śliwek albo z buraków, albo z jednego i drugiego. Marmolady nie sprzedawali w słoikach ale ucinali kostkę z wielkiej, solidnej bryły.

Relacje o życiu w obozach koncentracyjnych wspominały, że więźniowie dostawali marmoladę do chleba. Przypominam sobie, że dawano nam marmoladę na obozach wojskowych.

Natomiast w domu jadło się najczęściej przetwory sporządzone w domu. Czasami kupowało się dżem w sklepie. Ale nigdy nie był on z pomarańczy.

7 comments:

  1. dokładnie tak samo wspominam marmolade ... i sie rozmarzylam, ze bede robic w Portugalii dzem z wlasnych pomarańczy :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cieszę się, że moje wspomnienia znajdują potwierdzenie gdyż właśnie spotykam się z komentarzami na temat zawodności wspomnień. Nie tylko moich.
      A skoro o Portugalii mowa, to może spróbujesz zrobić marmoladę z pigwy :)

      Delete
  2. Oczywiście, że po domach zajadano marmoladę:-) Smażona całymi dniami na wolnym ogniu. U mojej babci był specjalny żeliwny gar na marmoladę ze śliwek. I przyznam się, że smakowała trochę... spalenizną:-) Ale taki był jej urok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kolejne potwierdzenie, że wikipedia pisana jest jednostronnie.
      Polska wersja zlinowanej we wpisie strony mówi: "W Wielkiej Brytanii nazwą marmolada określa się dżem z cytrusów, zawierający skórki owoców. Podobna definicja używana jest w regulacjach Unii Europejskiej".
      No to, teraz, po Brexicie, powinni tę definicje rozszerzyć o stare, polskie zwyczaje.

      Delete
    2. z tego co pamietam, śliwkowe to sa powidla :)

      Delete
    3. to o czym piszesz to POWIDLA, I tak, prawdziwe powinny miec bardzo delikatny posmak przypalenizny. Marmolada to produkt wieloowocowy, z dodatkiem jablek I bardzo czesto czerwonych burakow

      Delete
    4. Marmolada pomaranczowa, moja ulubiona! Jem codziennie na sniadanie :)

      Delete